Учени откриха първия природен нетрадиционен свръхпроводник

Учени откриха първия природен нетрадиционен свръхпроводник

Международна група изследователи доказа съществуването на природен нетрадиционен свръхпроводник. Досега подобни свръхпроводници се синтезираха в лаборатория, но този се оказа достъпен в естествени условия на Земята. Това го прави икономически перспективен за много отрасли в промишлеността и икономиката.

Откритието е направено след серия лабораторни тестове на минерала миасит – съединение на родия и сярата (Rh17S15). При свръхниски температури материалът става свръхпроводник. Интересното е, че досега миаситът е изучаван за използване в квантовите компютри.

За свръхпроводимостта учените до голяма степен разчитат на късмет, затова откриването на подобен ефект в добре известен материал е голям успех. Впрочем, явлението свръхпроводимост в миасита беше известно и преди, но той се оказва и нетрадиционен свръхпроводник.

Към нетрадиционните свръхпроводници се отнасят материали, които показват свръхпроводимост извън традиционната теория на Бардин-Купър-Шрифър. Този клас дава надежда за откриване на материали с високотемпературна свръхпроводимост, а разпространението на миасита в природата го прави наистина уникален и потенциално икономически изгоден за използване.

Наука