Британските военни разсекретиха изпитания на боен лазер

Британските военни разсекретиха изпитания на боен лазер

Министерството на отбраната на Великобритания показа видео на полеви изпитания на лазерното оръжие DragonFire. Те са проведени през януари тази година и са “крачка напред” в създаването на високоенергийно оръжие. Лазерното оръжие от първо поколение няма да бъде взето на въоръжение, а ще послужи за основа за създаване на второ поколение по-мощни бойни лазери.

Изпитанията на британския DragonFire с мощност 50 kW са проведени на полигон в Шотландия. Както при други установки от подобен род, мощният лъч се формира по няколко оптични канала от по-маломощни (полупроводникови) лазери. Тестовете показват, че избраната стратегия е правилна. Освен това поставена е задачата да се създаде производство на компонентите на лазера във Великобритания – засега те се купуват от чужбина.

Представеното от военните видео не дава пълна представа за възможностите на системата. Показани са центърът за управление и поразяване на цел на открита местност. Отделно е показана снимка на поразен от лазера минометен снаряд, но не се уточнява дали той е уцелен във въздуха или на неподвижен стенд (по-скоро второто).

Използването на бойни лазери значително ще икономиса боеприпаси. При наличие на стабилен източник на захранване, всеки 10-секунден изстрел ще струва около 13 долара. Системата за насочване позволява да се поразява 23 мм монета на разстояние 1 км.

Технологии