Android смартфонът ще може да се използва като уеб камера в Windows 11

Android смартфонът ще може да се използва като уеб камера в Windows 11

Microsoft работи над важно нововъведение за OS Windows 11 – вместо традиционната уеб камера за видеовръзка ще може да се използва Android смартфон. Тази възможност вече се появи за някои потребители на предварителните версии на платформата.

Повечето потребители рядко използваха уеб камерата на своите компютри до 2020 г, но по време на пандемията рязко нарасна популярността на програми от сорта на Zoom и Microsoft Teams. Вградените в лаптопите уеб камери не винаги отговарят на съвременните нужди, затова пазарът беше наводнен с външни камери с резолюция 1080p и 4K.

На практика много потребители имат повече от един смартфон, тъй като старият ако работи не се изхвърля. Предните, а още повече основните камери на сегашните смартфони са много качествени, затова тези устройства могат да преживеят втора младост. Новата функция на Microsoft ще позволи да се използва камерата на смартфона във всяко приложение на РС с Windows 11. Предвижда се и възможност за превключване на предната и задната камера, спиране на видеото, прилагане на ефекти и т.н.

От Microsoft не уточняват дали ще може да се използва и лицево разпознаване (Face Unlock), което е достъпно в смартфоните Samsung и Google Pixel. Има обаче и едно ограничение – телефонът трябва да работи под управлението на Android 9 и по-нова с инсталирано приложение Link to Windows версия 1.24012 или по-нова. В компютъра трябва да се отвори “Bluetooth & devices” в настройките и да се предостави достъп до Android устройството, след което от Microsoft Store ще се инсталира необходимото за работата на функцията приложение Cross Device Experience Host.

Софтуер