Intel представи мобилните процесори Core Ultra vPro и настолните Raptor Lake Refresh vPro

Intel представи мобилните процесори Core Ultra vPro и настолните Raptor Lake Refresh vPro

По традиция Intel представя на изложението MWC 2024 новите серии процесори vPro, характеризиращи се с повишена степен на безопасност. Тази година производителят анонсира под серията vPro мобилните процесори Core Ultra (Meteor Lake).

През последните години Intel смени подхода към своята платформа vPro, като се отказа от хардуерните особености в полза на програмните, които ѝ позволяват да се открои на фона на основната серия потребителски чипове със степен на безопасност срещу различни кибер заплахи.

В случая с Core Ultra компанията обяви, че всички модели от серията поддържат функцията vPro. Както и преди, Intel разделя чиповете на две подкатегории. Процесорите, които влизат във vPro Essentials са предназначени за малкия бизнес, в който работят до 20 служители. Моделите vPro Enterprise са предназначени за големите предприятия, използващи голям парк от ноутбуци и за които са важни системните функции за безопасност, предлагани от Intel. В същото време, и едните, и другите са снабдени с технологии Intel Hardware Shield за програмна защита в системките, работещи под управлението на OS Windows.

Забележителното е, че в състава на мобилната серия процесори vPro влизат само моделите Meteor Lake-U и Meteor Lake-H. Обновените мобилни чипове Raptor Lake Refresh (14-то поколение Core) не са представени в корпоративната серия процесори на Intel.

В десктопния сегмент производителят предлага процесорите Raptor Lake Refresh-S с повишена степен на безопасност. Тук обаче не влиза целият представен от Intel асортимент от настолни Core от 14-тоо поколение, а само някои модели. В частност, функции vPro са получили четири модела от Т-серията с консумация 35W, четири чипа от серията Core-S с TDP 65 вата и четири процесора Core-S с TDP 125W.

Ключви аргументи на Intel в полза на новите процесори vPro е широката поддръжка на технологии за изкуствен интелект, адаптирани за повседневните корпоративни задачи, такива като групова работа, както и производителност, безопасност и ефективност при създаване на съдържание.

Компанията отбелязва, че новите процесори vPro са с 36% по-енергоефективни в сравнение с чиповете от предишно поколение, осигуряват с 47% по-висока производителност, отколкото компютрите от преди три години и до 2,2 пъти по-висока производителност в задачи, свързани с работата на ИИ в сравнение с процесорите Intel Core от 13-то поколение, в които се използват специалните блокове за ИИ Movidius VPU. Новите процесори поддържат Wi-Fi 7 и кодиране и декодиране на AV1.

Според Intel, на пазара ще бъдат представени стотина различни системи, базирани на новите vPro процесори от различни производители. Те се очакват през второто тримесечие на тази година.

Хардуер