Петте водещи тенденции, които оформят ИТ индустрията днес, представи Grafton

Петте водещи тенденции, които оформят ИТ индустрията днес, представи Grafton

Медиите са водещи във въвеждането на цифрови платформи и приложения (98%), анализ на големи данни (95%) и интернет на нещата (91%).

Grafton, част от Gi Group Holding, един от водещите световни доставчици на услуги за развитието на пазара на труда, представи официално глобалните HR тенденции в сферата на информационните технологии в своя последен доклад „Глобални HR тенденции в сферата на информационните технологии през 2023 г“.

ИТ е най-бързо развиващата се индустрия в света и тази тенденция ще продължи със сигурност и в обозримото бъдеще. Но тенденциите в ИТ индустрията не са просто резултат от напредъка на технологиите – те са и продукт на геополитиката, образованието, културата и глобалната икономика. Внедряването на нови технологии продължава с бързи темпове на глобално ниво и именно тези нови технологии правят възможни новите бизнес модели и иновативните услуги за бизнес организациите, независимо от мащаба или локацията им. Те не само оформят бизнес пейзажа, но и създават ново търсене на специализирани ИТ умения.

Кои са петте водещи тенденции, които оформят индустрията днес?

   1. Изкуствен интелект – процъфтяваща индустрия, която внася генерална промяна

Много компании интегрират AI в съществуващите си платформи, докато други направо поставят AI в центъра на своите бизнес услуги. Вече е налице засилено търсене на специалисти по изкуствен интелект: според доклада на LinkedIn AI At Work Report глобалните обяви за работа значително са се увеличили заедно с нарастването на потребителите на LinkedIn, които добавят умения за работа с изкуствен интелект, което води до 21-кратно увеличение на обявите за работа, споменаващи нови AI технологии и 9-кратно увеличение на потребителите на LinkedIn с AI умения за периода 2016-2023 г.

   2. Анализ на Big data– ключът към вземането на решения, основани на данни

Размерът на глобалния пазар на анализ на big data беше оценен на 271,83 милиарда долара през 2022 г., и се очаква да нарасне от 307,52 милиарда долара през 2023 г. до 745,15 милиарда долара до 2030 г., с CAGR (сложен годишен темп на растеж) от 13,5% през прогнозния период. Анализът на big data става все по-достъпен и важен за компании от всякакъв мащаб. Тъй като все повече бизнес организации прехвърлят дейността си онлайн и дигитализират своите дейности, те получават по-голям достъп в реално време до анализи, базирани на данни. Съвременните фирми все повече използват AI и анализирането на , за да получат конкурентно предимство.

   3. Облачни изчисления – нова ера в бизнес моделите и сътрудничеството

Тъй като бизнесът става все по-дигитализиран, количеството данни, които трябва да събират и анализират, нараства експоненциално. Иновациите в изчисленията в облака улесняват бизнеса при съхраняването и достъпа до тези данни и то без големи първоначални инвестиции. До 2026 г. 75% от организациите ще приемат модела на дигитална трансформация в облака (Gartner, 2023). Експертните прогнози сочат, че пазарът на облачни изчисления ще достигне 1 554,94 милиарда долара до 2030 година.

   4. Киберсигурност – нарастващо изискване в различните отрасли и сектори

Киберпрестъпността е постоянна заплаха за бизнеса, която струва на световната икономика около 445 милиарда долара всяка година. Индустрията за киберсигурност непрекъснато се развива поради променящите се регулации около данните и неприкосновеността на личния живот. Няколко са факторите, влияещи на засилващата се необходимост от киберсигурност. Бизнесът все повече дигитализира своите операции и приема облачни системи и IoT устройства. Тези технологии съхраняват и прехвърлят огромни количества чувствителни данни, давайки на киберпрестъпниците повече възможности за атака. Кибератаките стават все по-напреднали, включващи ATP, ботове и автоматизирани инструменти за злонамерен софтуер. Нещо повече, киберпрестъпниците сега обикновено действат в групи, като най-сложните атаки включват десетки или дори стотици хора. Докато киберпрестъпниците преди са се фокусирали повече върху големите корпорации, сега те атакуват бизнеси от всякакъв мащаб. Малките и средните предприятия са изложени на най-голям риск, защото само 18% предприемат подходящи мерки за сигурност.

   5.  5G – основата за новаторски технологични екосистеми

От старта си през 2019 г. 5G е с най-динамичен растеж от всички поколенията мобилни технологии, далеч изпреварвайки 3G и 4G. 5G услугата дава възможност за нови технологични екосистеми, предлагаща до 100 пъти по-бърз трансфер на данни от 4G и безкрайни възможности за интелигентни градове и домове и удобни търговски преживявания.

5G услугата вече е често срещана в страни като Великобритания, Китай, САЩ, Япония и Южна Корея и се разпространява на нови пазари като Бразилия и Индия. Докато Африка на юг от Сахара в момента има по-малко от 1% от 5G покритието, експертите очакват тази цифра да достигне най-малко 16% до 2030 г.

Експертите очакват глобалният пазар на 5G услуги да достигне 2,208 милиарда долара до 2030 г. 5G икономиката ще създаде между 3,8-4,6 милиона работни места само в САЩ до 2030 г. Мобилните абонаменти за 5G мрежи ще достигнат 4,4 милиарда до края на 2027 г.

Кои технологии внедрява бизнесът най-много?

Бизнеси от всякакъв мащаб внедряват нови технологии в работните си процеси с бързи темпове. Дигиталните платформи и приложения (86,4%) са най-често срещани, следвани от технологиите за образование и развитие на работната ръка (80,9%). Повечето фирми се интересуват от технологии, които подобряват работните им процеси и подкрепят персонала им. Интересно е обаче, че по-„футуристичните“ технологии също навлизат много бързо: 74,9% от фирмите заявяват, че ще използват изкуствен интелект. 51,5% от предприятията ще използват електронни и автономни превозни средства, а 51,3% от предприятията ще се възползват от роботи и нехуманоидни технологии.

Напредналите технологии създават все по-голям брой работни места в отрасли, които обикновено не наемат голям брой хора. Междувременно ИТ и индустрията на дигиталните комуникации очакват само 8% ръст на свободните работни места.

Какви технологии внедряват различните индустрии?

Медиите са водещи във въвеждането на цифрови платформи и приложения (98%), анализ на големи данни (95%) и интернет на нещата (91%). Здравеопазването има най-високи резултати във въвеждането на технологии за здравеопазване и грижи (78%) и биотехнологиите (70%). Въпреки това, има по-ниски резултати от всяка друга индустрия за въвеждане на цифрови платформи и приложения (72%) и криптиране и киберсигурност (58%). Производството внедрява по-голям брой технологии в сравнение с другите сектори и има най-висок резултат за роботи и нехуманоидни технологии (70%).

Бизнес