Учени създадоха оптичен диск с обем 200 терабайта

Учени създадоха оптичен диск с обем 200 терабайта

Китайски учени успяха да направят това, което се опитваха да постигнат десетилетия японските разработчици. Японците спряха да се борят с оптичните носители след като бяха разработени 4-слойни Blu-ray дискове с обем 128 GB. Впоследствие имаше и други разработки с далеч по-голям обем, но те така и не напуснаха лабораториите.

Както се съобщава в статия в списание Nature, перспективният китайски оптичен диск съвпада по размери с обикновените DVD – както по дебелина, така и по диаметър. В същото време той има 100 записващи слоя от всяка страна. Слоевете са отделени един от друг с прозрачен слой с дебелина само 1 микрон. В 100-слойния диск, разработка на Hitachi имаше само по 50 слоя на страна с разстояние между записващите слоеве 60 микрометра.

На диска, разработен от китайските учени могат да се запишат 1,6 петабита (200 терабайта) информация. Това е почти 10 пъти повече в сравнение с обема на съвременните хард дискове. По този начин даже неголям брой подобни дискове могат да поберат в себе си информацията на център за обработка на данни.

Както Hitachi и китайците са използвали за запис фемтосекунден лазер заедно със  специален фоторезистивен филм, притежаващ висока прозрачност и еднородност. Технологията все още не е готова за пускане на пазара и се нужда е доработка както по отношение на скоростта на четене/запис, така и по отношение на устройствата, които биха работили с подобен диск. Според учените, новите оптични дискове са много подходящи за архивиране на информация, тъй като имат експлоатационен срок от 50 до 100 години и използват енергия само при запис и четене.

Технологии