Химици случайно завързаха най-малкия възел

Химици случайно завързаха най-малкия възел

Химици от университета на Западно Онтарио и Китайската академия на науките са създали най-малкия и плътен възел – той се състои от 54 атома и няма краища (този тип възел се нарича още “трилистник”). Предишният рекорд принадлежи на китайски химици, които завързаха през 2020 г възел от 69 атома.

Химиците изобщо не са си поставяли за цел да завързват възел – те са експериментирали с метални ацетилиди, важни за органичните химични реакции. Планирало се е в процеса да се получат катенани – химични съединения, състоящи се от две или повече пръстеновидни молекули, съединени механично, но вместо това се образувал трилистник от златен ацетиленид и дифосфинов лиганд.

Учените не знаят защо така се е получило. “Това е достатъчно сложна система и честно казано ние не знаем как става това”, – казват те.

Впрочем, важен ли е този микроскопичен атомен възел? Оказва се да, тъй като той може да помогне в създаването на нови полимери и пластмаси, а заедно с това да обясни как се задържат белтъците в ДНК и РНК.

Наука