Pivotal започва да приема поръчки за едноместен електрически оптокоптер

Pivotal започва да приема поръчки за едноместен електрически оптокоптер

Американската компания Pivotal (преди Opener.aero) започва да приема предварителни поръчки за едноместния оптокоптер Helix. За управление на този свръхлек летателен апарат не е нужен лиценз за пилот, но все пак полетите около летища, забранени обекти и места със струпване на много хора са забранени. Цената на транспортното средство започва от $190 000, а ако искате да сте сред първите собственици ще трябва да се бръкнете за $290 000.

Теглото на оптокоптера Helix без пилот е 150 кг. За неговото превозване в предназначен фургон, който влиза в комплекта и впрочем също струва пари. Подготовката за полет на апарата отнема 30 минути – сглобяването представлява поставяне на двете крила-стойки, на всяко от което са разположени по четири двигателя. Освен това, трябва да се включат захранващите и информационните кабели.

Апаратът може да лети с човек не по-тежък от 100 кг и не по-висок от 193 см. Далечината на полета е около 32 км, като в батериите остава резерва от 20%. Капацитетът на акумулаторите е 8 kWh, които в режим на бързо зареждане се пълнят от 20% до 100% за 75 минути. Максималната скорост на полета достига 100 км/ч.

Доставките на Helix ще започнат от 10 юни 2024 г. Компанията предлага три пакета за комплектация на оптокоптера с цена $190 000, $240 000 и $260 000. В по-скъпите варианти влизат някои подобрения на навигационното оборудване, екстри в комплекта и възможност за избор на цвят.

Транспорт