Ракетите на SpaceX все по-често оставят светещи в червено дупки в йоносферата

Ракетите на SpaceX все по-често оставят светещи в червено дупки в йоносферата

Още през февруари астрономи от обсерваторията Мак Доналд в Тексас забелязаха кръгло кърваво-червено светене в йоносферата малко след изстрелване на ракета на SpaceX. Сега те наблюдават от 2 до 5 такива сияния всеки месец, което води до преосмисляне на изстрелването на ракети в космоса.

Няма нищо ново в това, че ракетата-носител оставя след себе си разкъсана йоносфера. Визуално това не винаги се забелязва, но в редица случаи оставената от ракетата дупка на височина от 80 до 640 км започва да свети. Явлението е сродно на полярните сияния, само че е провокирано не от заредени частици, а от работата на ракетните двигатели. Йонизираните атоми на кислорода в дупката започват или да рекомбинират (захващат електрон), или да се съединяват в молекула, което се съпровожда с червено светене.

Това, което не е виждано преди, са червените светещи сферични области високо в йоносферата, които започнаха да се появяват известно време след изстрелване на ракета. За да не замърсяват околоземното пространство, ускоряващите степени на ракетите падат отново към земята и при това изхвърлят останалото си гориво. То от своя страна създава различни оптични илюзии – от аврори до красиви спирали от облаци замръзнало гориво. Хората се радват на подобни явления, но не и астрономите.

Учените предупреждават, че макар да няма пряка заплаха за живота на Земята от кърваво-червените сияния в йоносферата, те могат да повлияят по друг начин. Например, сиянията могат да причинят смущения в радио комуникациите и навигацията. Освен това, някои изследвания говорят за критично нарастване на аерозолите във въздуха от изгарящите в атмосферата ракети и техните части. И накрая, хиляди сателити на ниска околоземна орбита, изведени само от SpaceX за изграждане на глобална интернет мрежа, могат да паднат случайно или неслучайно и това може също да се окаже проблем за земните жители.

Космос