Xiaomi представи своята нова платформа HyperOS

Xiaomi представи своята нова платформа HyperOS

Xiaomi представи своята нова платформа HyperOS. За компанията това е стратегическа крачка към изграждането на екосистема от умни устройства, домове и транспортни средства.

Xiaomi HyperOS не е просто интерфейсна надстройка, както беше досега MIUI, а пълноценна програмна платформа, която впрочем заема в телефона само 8,75 GB. Компанията е оптимизирала производителността на системата в четири направления:

– Работа с паметта – ускорено е стартирането на приложения, оптимизирана е тяхната работата във фонов режим.
– Стабилизирана е производителността на файловата система.
– Решени са редица проблеми със закъсненията при мрежовата връзка и отказите от редица сценарии.
– За графичната подсистема е добавен ефект “размиване” в реално време.

Важно нововъведение е технологията Xiaomi HyperConnect — тя отговаря за динамичната взаимовръзка на устройствата в реално време. Устройствата се обединяват в мрежа, организацията на която се настройва от единен център с възможност за задаване на приоритети в съответствие със статуса на потребителя. Например, задните камери на смартфоните могат да се използват за видеоконференции на РС или по време на тренировки смартфонът да се синхронизира с таблета чрез 5G. Xiaomi HyperConnect е отворена за транични разработчици.

В Xiaomi HyperOS е предвиден комплект вградени големи езикови модели на изкуствен интелект. В частност, те могат да съставят текстове, да сканират документи, да превъщат скици в красиви изображения, да търсят изображения по описания и да използват ресурсите на невронните процесори за увеличаване на ефективността и безопасността, без да има достъп до облака.

Защитата на системата се осигурява от разработената от Xiaomi система за доверена хардуерна среда (Trusted Execution Environment — TEE). Тя се използва за защита на конфиденциални данни, включително чрез биометрия, пароли и механизма за блокиране на екрана. TEE се използва и за взаимодействие с други устройства в мрежата, като отговаря за криптиране на връзката.

Официалната версия на Xiaomi HyperOS за китайските устройства ще бъде достъпна през декември, а глобалните верии ще се появят в началото на следващата година. Сред първите поддържащи устройства са Xiaomi 14 и Xiaomi 14 Pro (предварително инсталирана), както и Redmi K60 Ultra и Xiaomi Pad 6 Max 14. Ще има също така версии на Xiaomi HyperOS за телевизори, смарт часовници и колонки.

Софтуер