Създадоха нано-мускули, управлявани със светлина

Създадоха нано-мускули, управлявани със светлина

Учени от университета Колорадо са създали нано-материал, в който светлината се преобразува в механична работа без междинни действия. Опитният образец от тези “мускули” е в състояние да повдигне товар 1000 пъти по-голям от собственото си тегло. В бъдеще подобни управлявани със светлина мускули ще могат да се използват в роботи и безпилотни транспортни средства.

Новият материал е създаден на базата на миниатюрни органични кристали, преобразуващи светлината в значителна механична сила. Освен за извършване на физически усилия, подобен материал може да се превърне и в енергиен източник за дистанционно управляеми системи.

Експериментите с получените образци показват, че новият материал притежава високи механични характеристики – той е издръжлив на натиск и огъване. Редуването на осветяване с ултравиолетова и обикновена светлика кара материала да се сгъва и разгъва. При собствено тегло от 0,02 mg той с лекота повдига найлоново топче с тегло 20 грама.

Впрочем, предстои още много научна работа, преди материалът да навлезе в роботиката. Той не може да се похвали нито с ефективност, нито с универсалност. КПД е малък, а физическите движения са ограничени от командите “сгъни” и “разгъни”. Но изследването е важна крачка в това направление и дава представа какво можем да очакваме в близките години.

Роботика