Samsung показа SSD с капацитет 256 ТВ

Samsung показа SSD с капацитет 256 ТВ

На Flash Memory Summit компания Samsung демонстрира последните си разработки и технологии, включителнио 256 ТВ SSD и архитектура PBSSD за петабайтни решения.

Samsung показа сериен продукт – сървърният твърдотелен диск PM1743 с капацитет 15,36 ТВ и интерфейс PCIe 5.0. Компанията обяви също, че приключва разработката на сървърния диск PM9D3a в стандартен 2,5 инчов форм фактор с интерфейс PCIe 5.0 — той е получил 8-канален контролер, поради което ще е 2,5 пъти по-бърз от своя предшественик. Отначало PM93a ще е достъпен с капацитет 15,36 ТВ, а в началото на 2024 г ще излезе и версия 30,72 ТВ.

Революционнна новост е разработения от Samsung SSD с капацитет 256 ТВ, базиран на чипове QLC NAND. От компанията отбелязват, че устройството е много икономично – дискът консумира 7 пъти по-малко енергия от масив SSD по 32 ТВ.

И канарая, Samsung представи архитектурата PBSSD за решения “от петабайтен мащаб”. В разработката участват и други партньори на компанията, включително Meta. Една платформа ще поддържа работа с няколко потребителя. Тук се използва ратифицираната от NVMe технология FDP (Flexible Data Placement). Програмната платформа FDP е изцяло отворена.

Хардуер