Учени показаха мастила за рисуване на светодиоди

Учени показаха мастила за рисуване на светодиоди

Учени от университета Вашингтон в Сейнт Луис (щат Мисури) са разработили мастила за химикалка, с които могат да се рисуват светодиоди на всяка повърхност, дори гъвкава. Нарисуваните светодиоди могат да се разтягат и са предназначени за носимите устройства и дрехи, както и за любителите на светещи изображения и надписи.

Изследователите вече са разработвали мастила за струйни принтери, които позволяват печат на светодиоди, но те не могат да се използват в обикновените химикалки с топче на писеца. Съставът трябва да се подбере така, че написаното на ръка да не се разтича на която и да е повърхност, да не попива, да не се смесва и да се задържа за основата. Именно такива характеристики има новото изобретение.

За да се нарисува светодиод са необходими три вида мастила – за анода, за катода и за излъчващия слой, които се нанасят последователно във вид на сандвич. Единият вид съдържа проводящи полимери, вторият – метални нанопроводници, а третият – кристални материали перовскити.

Според учените, нарисуваните светодиоди издържат 10 000 включвания и работят при напрежение 2,4V. Достатъчно е да се начертае светодиодна лента, към нея да се включи захранващ източник и тя ще светне в широк спектър от цветове. Рисунката може да се разтяга и тя няма да се повреди от това нито ще престане да свети. Което открива големи възможности за използване на технологията в медицината, рекламата, за оформление на подаръци и поздравителни картички, и т.н.

Наука