PayPal пуска собствена криптовалута PYUSD, вднага се появиха над 60 фалшификата

PayPal пуска собствена криптовалута PYUSD, вднага се появиха над 60 фалшификата

Платежната система PayPal пуска собствена криптовалута, привързана към американския долар. Цифровият актив е обезпечен с парични депозити, краткосрочни облигации и други парични еквиваленти. С времето стейбълкоинът ще бъде достъпен за всички потребители на PayPal от САЩ.

С емитирането на PayPal USD (PYUSD) се занимава криптовалутната компания Paxos Trust. Във всеки един момент стейбълкоинът може да бъде обменен на долари или други криптовалути, достъпни в мрежата на PayPal. Той ще може да се използва и като платежно средство – в скоро време се очаква появата му в популярното приложение PayPal Venmo, както и в крипто-портфейли извън системата PayPal.

Платежната услуга PayPal, която към момента има над 431 млн потребители по цял свят, започна да оперира с криптовалути още през 2020 г. Администрацията на услугата предполага, че отначало PYUSD ще се използва в криптовалутния сектор и web3-приложенията за търговия с цифрови активи, а след това ще се разпространи като средство за парични преводи и миро-плащания.

В същото време неизвестни мошеници създадоха на няколко блокчейна над 60 фейк-токена PayPal USD. Те имитират създадения от PayPal стейбълкоин и събират средства от доверчиви потребители. Реално тези цифрови активи не струват нищо.

Фалшивите токени се появиха на блокчейните BNB Chain, Bas и др., но най-много се оказаха в мрежата Ethereum. Само в децентрализираната криптовалутна борса Uniswap търговията с фалшиви PayPal USD достигна $2,9 млн. Ще отбележим, че истинската PayPal USD (PYUSD) е създадена още през ноември миналата година и с нея могат да работят само регистрирани потребители на платежната система PayPal.

Бизнес