Учени създадоха хапче срещу рак

Учени създадоха хапче срещу рак

Американски учени съобщиха за пробив в онкологичните изследвания със създаването на “хапче срещу рак”. Препаратът преминава предклинични тестове върху ракови клетки на животни и показва впечатляващи резултати. В скоро време групата City of Hope, една от големите организации за изследване на рака, възнамерява да започне изпитания върху хора.

Препаратът е разработван 20 години и е насочен към конкретен раков вариант на белтък с название PCNA. Негова мутирала форма играе много важна роля в нарастването и разпространението на раковите клетки. Създаденото в City of Hope хапче поразява раковата форма на PCNA, като убива туморните клетки и предотвратява тяхното делене. При това, препаратът не засяга здравите клетки, за разлика от разпространените сега методи за лечение на тумори.

Досега белтъкът PCNA се считаше за “неподлежащ на лечение”, затова традиционните противоракови препарати не можеха да му въздействат ефективно. Новият препарат се оказва ефективен за всички разпространени форми на рак: на гърдата, на матката, кожата, белите дробове, яйчниците, мозъка, простатната жлеза и др. Сега всичко зависи от клиничните изпитания.

Наука