Бетелгейзе може да избухне в свръхнова в близките 30-50 години

Бетелгейзе може да избухне в свръхнова в близките 30-50 години

Преди четири години една от най-ярките звезди на нашето небе – Бетелгейзе, рязко потъмня. Оттогава учените отделят голямо внимание на тази звезда, тъй като могат да наблюдават в реално време нейната еволюция. Главната интрига остава да се прогнозира кога Бетелгейзе ще се превърне в свръхнова. Досега този срок се определяше на десетки хиляди години, но има и мнения, че звездата може да избухне много скоро.

Бетелгейзе е червен свръхгигант в съзвездието Орион, която е отдалечена от нас на 650 светлинни години. Счита се, че това е звезда тип 0. Звездата се намира на ръба на своята трансформация в свръхнова, но кога ще се случи това, зависи от множество фактори. Един от тях са реалните размери на звездата, за което учените спорят вече няколко десетилетия.

Съгласно последните измерения, Бетелгейзе е по-скоро малка за звезда тип 0, отколкото голяма. Това означава, че превръщането ѝ в свръхнова може да отнеме хиляди години. Изследователи от университета Тохоку (Япония) и Женевския университет (Швейцария) отново са анализирали всички данни и са стигнали до извода, че звездата има много голям размер и ще избухне в свръхнова след около 30 до 50 години.

Според наблюденията, яркостта на Бетелгейзе се мени с два относително ясно изразени периода – кратък с продължителност 420 дни и голям с продължителност 2200 дни. Ако за оценка на скоростта на еволюцията на звездата се използва по-краткият период, това определя нейният радиус на около 800 – 900 пъти радиуса на нашето Слънце. Ако обаче се вземе предвид 2200 дневния период, радиусът на Бетелгейзе ще е 1300 пъти по-голям от този на Слънцето, което внася радикални корекции в прогнозите за съдбата на тази звезда. Ако учените са прави, Бетелгейзе ще се превърне в свръхнова след 20250 г.

Космос