Японски учени тестват навигация с помощта на космически лъчи

Японски учени тестват навигация с помощта на космически лъчи

Системата GPS отдавна се използва за навигация, следене, картографиране и всевъзможни други цели, както граждански, тка и военни. В същото време тя има някои важни недостатъци и преди всичко не работи в сгради, пещери и под вода. Японски учени са разработили метод за алтернативна навигация – с използване на космически лъчи.

Вместо радиовълни, както е при GPS, алтернативната навигация ще регистрира мюони в космическите лъчи, съобщава iScience. Изследователите вече са направили успешни изпитания на системата. Те са поставили четири детектора на мюони на шестия етаж на сграда, а човек с още един такъв детектор се е движел в мазето. Неговото положение е определяно чрез триангулация, както това става и при GPS. Координатите са изчислени на базата на времето за преминаване на мюоните между детекторите и потребителя. Тестовете са показали, че точността на работа на алтернативната навигационна система е от 2 до 25 метра. Според авторите това е напълно достатъчно за много практически задачи.

В бъдеще системата ще може да се използва в изследователски и спасителни мисии, например за точно насочване на подводни роботи или автономни модули, които ще се ориентират под земята. Новият тип навигация, наречен “мюометрична система за позициониране” (μPS), е способна да работи под земята, в помещения и под вода.

Елементарните частици мюони отдавна се използват в археологията, за търсене на нелегално пренасяни ядрени вещества по границите и за мониторинг на вулканите в опит за предсказване на изригванията.

Така например, през 2008 г учените от Тексаския университет използваха стари мюонни детектори за търсене на скрити руини на маите в Белиз. Физиците от Националната лаборатория в Лос Аламос са разработили портативни варианти на мюонни системи, позволяващи да се разкрият тайните на конструкцията на катедралата Санта Мария дел Фиоре във Флоренция.

През 2016 г учени използваха мюонни технологии за да открият скрит коридор в Голямата пирамида в Гиза, а година по-късно откриха тайно пространство в друга зона на същата пирамида. А само преди месец учени използваха мюонна визуализация и откриха кухина с руините на древен некропол в Неапол – на дълбочина 10 метра под повърхността на съвременния италиански град.

Технологии