Porsche показа концептуалния електромобил Mission X, създаден за рекорди

Porsche показа концептуалния електромобил Mission X, създаден за рекорди

Porsche отбелязва своя 75-годишен юбилей с анонса на концетуалния Mission X, който при наличие на интерес е готов да се превърне в най-бързия сериан електромобил.

Съпоставим по габарити с Carrera GT или Porsche 918 Spyder, новият хиперкар е снабден с врати, които се отварят нагоре и настрани. Това е направено за удобство при качване, тъй като колата е доста ниска. Самото шаси е формирано от пространствен скелет от външни панели от здрава пластмаса с въглеродни влакна. Това позволява значително да се намали теглото и съответно да се увеличи енергийният капацитет на електромобила. Например, в Mission X на един килограм тегло се пада една конска сила, а това е два пъти повече, отколкото при Porsche 918.

Активните аеродинамични елементи са призвани в нужния момент да увеличават силата на притискане до 409 км при скорост 200 км/ч, което е ненадминат в този клас показател и позволява да се увеличи управляемостта на хиперкара при пределни скорости. Бордовото напрежение е повишено до 900 волта, което позволява да се намали два пъти времето за зареждане в сравнение с Porsche Taycan Turbo S.

Капацитетът на батериите на Porsche Mission X и пробегът все още не са обявени. Известно е само, че акумулаторите са разположени на необичайно за сериен автомобил място – зад гърба на водача, който е и единствен пасажер, а не под пода. Интересен е и воланът, който повече прилича на щурвал на самолет.

Porsche засега не обещава, че Mission X ще влезе в серийно производство. Но дори и да не влезе, компанията ще използва негови разработки в предстоящи серийни модели, а дотогава те ще се изпозлва концептуалния прототип да се хвали с постиженията си. Което, впрочем, правят и всички останали производители.

Транспорт