Китайска компания е разработила батерия за електромобили, която бързо се зарежда при минусови температури

Китайска компания е разработила батерия за електромобили, която бързо се зарежда при минусови температури

Отрицателните температури влияят негативно на способностите на литий-йонните батерии както да отдават, така и да получават заряд, затова времето за зареждане в студено време се увеличава. Китайската компания Greater Bay Technology е разработила батерия, на която трябват само 5 минути, за да се зареди.

Greater Bay Technology се е отдели от компанията-майка GAC Motor през 2020 г, но даже за този кратък срок успя да пусне на пазара батерии, базирани на клетките XFC с възможност за пълно възстановяване само за 15 минути. Под марката Aion вече се произвеждат кросоувърите V Plus, използващи тази технология.

Следващата стъпка на китайския стартъп е пускането на батерии от серията Phoenix, съчетаващи способност да съхраняват заряд за 1000 км пробег и усъвършенствана система за терморегулация. Нископрофилни вложки от специални материали повишават топлинната проводимост, която позволява по-бързо охлаждане в работно състояние, както и по-бързо подгряване при зареждане при ниски температури. Батерията е в състояние да повиши своята температура от мунис 20 на плюс 25 градуса само за пет минути.

Нещо повече, увеличаването на заряда от 10 до 80% става за 6 минути при използване на платформи с работно напрежение от 300 до 1000 волта. Скоростта на топлообмен във вътрешността на батерията е 18 пъти по-висока, отколкото в познатите досега серийни решения. GBT обещава да внедри технологията в електромобилите Aion от догодина, но засега не е известно кога тя ще се появи извън пределите на Китай.

Енергия Транспорт