Windows 11 Live Disk може директно да се стартира без да се инсталира на твърдия диск

Windows 11 Live Disk може директно да се стартира без да се инсталира на твърдия диск

Разработчиците от NTDEV представиха версия на Windows 11 Pro с название Live11. Тя може да се стартира от USB или карта памет без да се налага да се инсталира в компютъра.

Технологията Live USB (по-раншните версии бяха  Live CD и Live DVD) е добре известна на потребителите на Linux, но с Windows тя се използва по-рядко. Версията Live11 позволява стартиране на системата, но на нея не могат да се свалят и инсталират приложения. Тази сборка работи даже на несъвместими компютри, тъй като не изисква наличие на TPM 2.0

След стартиране на системата тя се разполага в оперативната памет и заема около 4 GB, като създава в нея виртуален диск. В операционната система по подразбиране са инсталирани приложенията Nоtepad, Paint, PowerShell и Snipping tool. Интернет браузър няма, но можете да стартирате Portable-версия на някой браузър, например Opera или Mozilla Firefox.

Системата използва по-малко от 2 GB (в допълнение към онези 4 GB за виртуален диск) и работи доста бързо. Можете да я свалите от този адрес.

Софтуер