Смартфоните със Snapdragon 8 Gen 2 ще получат вградена в чипсета iSIM карта

Смартфоните със Snapdragon 8 Gen 2 ще получат вградена в чипсета iSIM карта

Разработчикътна мобилни чипсети Qualcomm и специалистът по киберсигурност Thales представиха на изложението Mobile World Congress (MWC) първият готов за комерсиално приложение вариант на iSIM (Integrated SIM). “Картата” е директно вградена с мобилната платформа Snapdragon 8 Gen 2 и е получила сертификат за безопасност от GSMA (Global Association for the Mobile Communications Industry). iSIM съответства на изискванията на най-новото поколение вградени SIM модули (eSIM).

Както и обикновените eSIM, новият вариант е напълно съвместим със стандарта GSMA Remote SIM Provisioning, осигуряващ дистанционна смяна на тарифите и даже на оператора без необходимост от смяна на картата или други физическо вмешателство.

Според експертите на Kaleido Intelligence, към 2027 г пазарният дял на форм фактора iSIM ще нарасне до 300 млн – около 19% от всички доставки на eSIM. Ако традиционните eSIM представляват отделни дискретни модули, iSIM е вградена директно в чипсета още по време на неговото производство и е неделима част от него. Освен това, за разлика от обикновените SIM и eSIM, площта на елемента е само 1 кв. мм. Това може да направи iSIМ по-привлекателни за евтините смартфони, таблети и носими устройства.

По думите на продуктовия вице-президент на Qualcomm Зиад Ашгар, защитеният срещу фалшифициране елемент, вграден в чипсета, ще осигури нови приложения на технологията на много пазари и продуктови сегменти.

От Thales подчертават, че GSMA сертификацията е предшествана от няколко години упорита работа заедно с Qualcomm. На фона на нарастване на популярността на eSIM, новите 5G iSIM ще предоставят на производителите, мобилните оператори и крайните потребители по-голяма свобода в използването на мобилните технологии.

Софтуер