В Япония всеки желаещ може да си купи квантов компютър

В Япония всеки желаещ може да си купи квантов компютър

В Япония започнаха продажби на портативни квантови компютри на китайската компания SpinQ Technology. Досега тази компания продаваше своите квантови системи на учебни заведения в Китай, Тайван и Канада. Устройствата са предназначени за обучаване на принципите на програмиране на квантовите системи и съдържат само два кубита, съобщава PC Watch.

Цената на най-простата 2-кубитова система Gemini Mini е около $8700. Тя е условно портативна и е снабдена със сензорен дисплей. Теглото на устройството е 14 кг при размери 200 х 350 х 260 мм. Захранването става от електрическата мрежа, консумацията не надвишава 60 вата. Вграденият софтуер позволява да се имитира работата на 8 кубита.

По-мощната по консумация на енергия 2-кубитова система Gemini (100 W) има размери 600 х 280 х 530 мм и тегло 44 кг, а цената и достига $43 000. Тя също може да емулира работата на 8 кубита. Засега не е ясно каква е принципната разлика между Gemini Mini и Gemini.

И накрая, за $58 000 може да се купи 3-кубитова система Triangulum. Тя консумира 33 вата енергия и тежи 40 кг при размери 610 х 330 х 550 мм. Всичките три системи не претендират за участие в научни експерименти и представляват по-скоро инструменти за обучение. Но затова пък тези инструменти позволява да се работи с истински кубити.

В основата на квантовите системи на SpinQ Technology лежи отдавна известният ефект на ядрено магнитния резонанс (ЯМР). Този ефект се проявява в управляваното напревление на спина на атомите и възможността да се засичат тези промени. За работно вещество се използва диметилфосфит, който се състои от един атом фосфор, един атом водород, кислород и две групи CH3O.

При стайна температура диметилфосфитът е безцветна течност. Отначало за появата на ефекта на ЯМР няколко капки от течността се разполагат в силно магнитно поле, създавано от свръхпроводящи магнити. Инженерите на SpinQ Technology са решили просто въпроса – използвали са силни постоянни магнити, създаващи магнитно поле със сила 1 Тесла. Това позволява да се направи детекторът на ЯМР много компактен и на практика портативен. Фосфорният и водородният атом в системата служат за отделните кубити, тъй като върху спиновете на всеки от тях може да се въздейства независимо, а близкото им разположение в молекулата позволява да се регистрират техните квантови свойства.

Наука