Учени създадоха робо-куче, но 25 пъти по-евтино от това на Boston Dynamics

Учени създадоха робо-куче, но 25 пъти по-евтино от това на Boston Dynamics

Изследователи от Училището за компютърни науки към университета Карнеги-Мелон и Калифорнийския университет в Бъркли са създали роботизирано куче, подобно на модела Spot на Boston Dynamics. То има четири крака и може да се движи по пресечена местност, но се оказва значително по-евтино.

В решенията на Boston Dynamics се използват камери, които картографират околния свят. Този процес обаче изисква значителни изчислителни ресурси и голямо време за обработка, освен това е съпроводен от грешки. Поради това методът не е подходящ за всички ситуации.

Учените са решили да използват обучена невронна мрежа, която е тренирана с помощта на 4000 виртуални клонинги на робота, движещи се по различни местности. След това невронната мрежа е копирана в кучето. По този начи за един ден роботът получава навици, за които иначе са нужни 6 години. Според разработчиците, кучето-робот “вижда” промените в повърхността пред себе си и може да се адаптира при промяна на условията. Например, ако то се подхлъзне по стилби, ще успее да възстанови равновесието си.

Като се има предвид, че вече не е нужно да се картографира дадена местност, това влияе на цената на робота. Той се оказва поне 25 пъти по-евтин от неговите аналози. Учените твърдят, че поведението на робота при движение е подобно на това на животните, например на котките. Освен това, той може да се движи и на тъмно, но в този случай е желателно да се добавят камери.

Роботика