Чрез оптичните кабели могат да се подспушват помещения

Чрез оптичните кабели могат да се подспушват помещения

Изследователи от университета Синхуа (Китай) са разработили технология за подслушване на разговори в помещения, през които преминават оптични кабели. Такива кабели се използват, например, за бърза интернет връзка, така че могат да се срещнат навсякъде.

Работата е там, че звуковите вълни създават промени в налягането на въздуха и пораждат микровибрации в оптичните кабели. Тези вибрации се модулират с предаваните по кабела светлинни вълни. Възникналите изкривявания могат да се анализират на достатъчно голямо разстояние чрез използване на лазерен интерферометър на Мах Цендер.

В хода на експериментите учените са успели изцяло да разпознаят реч в помещение през което преминава триметров открит оптичен кабел. Анализът на изкривяванията е направен от разстояние 1,1 км от подслушваното помещение.  Изследователите отбелязват, че далечината на подслушването и възможността за филтрация на смущенията зависи от дължината на намиращия се в помещението оптичен кабел.

Учените са установили, че определянето и възстановяването на звуковия сигнал в оптичните мрежи може да се реализира тайно и без нарушаване на комуникационните им функции. За тайно включване към канала китайците са изпозлвали мултиплексор с разделяне по дължината на вълната (WDM). Намаляване на нивото на фоновия шум е постигнато с помощта на допълнително балансиране на интерферометъра.

За предотвратяване на подобен род подслушване учените препоръчват да се намали дължината на оптичните кабели с помешението и те да се разполагат в твърди кабелни канали. Освен това, на производителите на оптични кабели се препоръчва те да бъдат покривани с материали с висок коефициент на еластичност.

Технологии Хардуер