Марк Зукърбърг: Всеки потребител ще харчи стотици долари в метавселената

Марк Зукърбърг: Всеки потребител ще харчи стотици долари в метавселената

В интервю за CNBC основателят на Meta Platforms Марк Зукърбърг заяви, че метавселената би трябвало да стане значителна част от бизнеса на компанията през втората половина на сегашното десетилетие. Според неговите очаквания, около един милиард потребители ще си взаимодействат във виртуалния свят на Meta и всеки от тях ще харчи стотици долари за покупката на цифрово съдържание.

През тази година инвеститорите намалиха пазарната цена на Meta двойно, тъй като ръстът на основните направления се забави, а броят на ежедневните активни потребители на платформите на компанията последователно намалява в продължение на две тримесечия. На този фон Зукърбърг все повече ориентира компанията към това, което той разглежда като следващо поколение съдържание – виртуален свят, потребителите на който ще купуват и продават цифрови стоки за аватарите си.

Инвестициите на компанията в допълнената виртуална реалност започнаха още през 2014 г, когато за $2 млрд беше купен разработчикът на VR очила Oculus VR. В крайна сметка очилата така и не успяха да надминат по продажби компютрите и смартфоните. Независимо от това, Зукърбърг оптимистично оценява продажбите на VR-шлемове от сегашното поколение Meta Quest 2, цената на които започва от $299. “Meta Quest 2 станаха хит”, – казва Марк Зукърбърг.

Той изрази удовлетворение от това как се развива метавселената, като отбелязва, че ще е нужно време преди броят на потребителите да достигне стотици милиони. Според него, в метавселената потребителите ще получат по-добро изживяване, отколкото чрез общуването с електронни съобщения, снимки и видео. За да привлече тяхното внимание, през следващите няколко години Meta планира да пусне множество хардуерни продукти и софтуер. 

Според Зукърбърг, икономиката около метавселената ще достигне огромни мащаби. В перспектива програмата на компанията включва създаването на услуги за колкото се може повече хора, а след това да се съсредоточи към мащабирането и монетизацията, както това беше направено с Facebook и Instagram. 

Софтуер