Китайските инфлуенсъри ще трябва да имат съответната квалификация, за да коментират специализирани теми

Китайските инфлуенсъри ще трябва да имат съответната квалификация, за да коментират специализирани теми

Китайските регулаторни органи задължават онлайн инфлуенсърите, които са способни да формират общественото мнение, да притежават необходимата квалификация, за да разсъждават над определени теми, включително юридически и медицински. Впрочем, с това списъкът с ограничения не свършва.

За създаване на съдържание, изискващо високо професионално ниво, авторите на онлайн предавания трябва да притежават съответните навици, се казва в съвместно изявление на Държавната администрация за радио и телевизия на Китай и Министерството на туризма. Инфлуенсърите трябва да предоставят на представителите на използваните платформи свидетелства за наличие на съответната квалификация. Новите правила са призвани да изчистят стиминговия сектор, основните платформи в който принадлежат на големи местни компании, такива като Tencent, Alibaba и ByteDance. Както коментира CNBC, инфлуенсърите често използват подобни платформи за продажба на различни стоки, включително виртуални и някои от тях могат за броени часове да спечелят огромни суми.

През последните 16 месеца Китай предприе редица мерки в технологичния сектор, ограничаващи възможностите на местните технологични гиганти. Паралелно държавата се опитва да наложи по-строг контрол над видеоигрите, онлайн стрийминга и интернет знаменитостите. През миналия месец регулаторите  забраниха на деца под 16 години да гледат онлайн видео предавания след 10 часа вечерта и да купуват от техните автори виртуални подаръци. 

Освен това, властите забраняват на инфлуенсърите да използват фалшиви данни, за да  изкривяват информацията за партийни и държавни дейци. Забранява се и демонстрацията на разточително пилеене на хранителни продукти, множество стоки за разкош и подчертано необичаен стил на живот.

Софтуер