Китайски инженери учат дронове да летят в бамбукови горички

Китайски инженери учат дронове да летят в бамбукови горички

Китайски инженери са разработили алгоритъм, осигуряващ възможност няколко дрона да летят в ято. С негова помощ безпилотните летателни апарати могат да летят заедно даже в гора – учените правят демонстрация в бамбукови насаждения.

Дроновете постоянно обменят информация помежду си с помощта на UWB приемо-предавател – точни данни за взаимното си разположение, благодарение на което намалява възможността от сблъсък при заобикаляне на препятствията. Дроновете не поддържат GPS и използват визуално-инерционна навигация – данните от камерата, акселерометъра и жироскопа.

 

Специалистите показват няколко видеоклипа, в които 10 дрона без инсталирани карти и GPS летят в гора, като заобикалят дърветата и при това запазват структурата на ятото. Освен това, демонстрира се способността на дроновете ефективно да избягват движещи се препятствия и да следват човек.

Безпилотните апарати представляват квадрокоптери, снабдени с компактен суперкомпютър NVIDIA Xavier NX, камера за дълбочина Intel RealSense D430 и полетен контролер PX4 autopilot. Теглото на един такъв дрон е 300 гр и може да лети до 11 минути с едно зареждане на батерията.

Възможността за полет на дронове в ято може да се използва както за военни, така и за граждански цели. Например, ято дронове вече са използвани в качеството на разпределени сензори за търсене на места с изтичане на газ.

Роботика