Можем ли да предизвикаме ядрен взрив като разрежем домат?

На този хм… въпрос има кратък и по-разширен отговор.

На популярния сайт за въпроси и отговори Quora е зададен въпрос: “може ли случайно да се предизвика ядрен взрив като се разреже домат?”. Не след дълго се появи отговор – авторът не само дава отговор (не, разбира се), но и пояснява защо.

По думите на Роб Алексик, най-острият готварски нож все пак е прекалено тъп в сравнение с размерите на атома. Даже ако намерим подходящо острие с дебелина един атом, то няма да разреже атома, а по-скоро ще го отмести. 

По-нататък Алексик предполага възможността острието все пак да разреже частицата. Но даже в този случай нищо няма да се случи, тъй като доматът в по-голямата си част се състои от въглерод, кислород и водород – делението на тези елементи няма да освободи достатъчна за взрив енергия (както в случая с урана, например).

Хипотетично, ако разрязаният въглероден атом все пак освободи същото количество енергия, както урана, взрив няма да последва – за целта е нужна верижна реакция, в която участват огромно количество атоми, а не един единствен.

Роб Алексик предлага да не се тревожим особено за евентуален ядрен взрив в кухнята, по-важното е да внимаваме за пръстите когато режем домати.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *