Технология на IBM ще предпазва от кражби доставките с дронове

Докато услугите за доставки с дронове, били те кафе, лекарства или други подобни едва навлизат на пазара, IBM взема мерки срещу кражбата на пратките. Системата използва идеята “Интернет на нещата” в съчетание с блокчейн на IBM, за да координира доставката на пратките с дронове директно на този, на който трябва. 

IBM се притеснява, че безпилотни дронове ще се използват за прихващане на пратките. Нейният патент предполага използване на прост включен към интернет висотомер, който ще засича промяна във височината на полета на изпращаната стока, която ще бъде засичана и чрез GPS. Ако прагът бъде превишен, показателите ще бъдат изпратени в блокчейн и получателят ще бъде уведомен, че неговата пратка набира височина. 

Засега не е ясно доколко тази система ще оскъпи цената на доставката с дрон. Все пак едва ли в скоро време подобен високотехнологичен метод ще бъде използван за контрол на доставките на храна или други евтини стоки.  

В патента се подчертава, че увеличението на доставките с дронове ще позволи на мошениците да се възползват от ситуацията. Напълно е вероятно дронове да се използват за злонамерено прихващане на пратките във въздуха или кражбата им веднага след доставката от прага на получателя.  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *