Airbus предлага пътническите самолети да летят във формация

Европейският концерн Airbus предлага пътническите самолети да извършват далечни полети на групи, подобно на птичите ята (във формата на буквата V). Според изчисленията на компанията, по този начин ще се пести до 5-10% гориво.

Към момента полетите във формация се използват основно от военната авиация при прехвърляне на бойни самолети на по-големи разстояния. По време на полет след самолета се образуват вихрови следи, които са толкова по-устойчиви, колкото е по-голяма масата на летателния апарат. При полет в група, следващите предния самолети могат да използват вихровите следи в качеството на допълнителна подемна сила, което позволява да се намали разхода на гориво.

В същото време, за пътническите самолети вихровите следи се смятат за потенциално опасни, тъй като попадането в тях може да доведе до влошаване на управлението на самолета.

От Airbus признават, че полетите във формация изискват по-голям контрол от страна на пилотите, но в същото време твърдят, че преимуществата надвишават рисковете. Според разчетите на концерна, най-съществена икономия на гориво в групови полети ще се постигне при далечни дестинации, преди всичко трансатлантически. Предполага се, че лайнерите, пътуващи от САЩ за Европа ще се срещат в точка над американското крайбрежие, ще се подреждат под буквата V и ще прелитат океана заедно.

През 2020 г Airbus планира да проведе няколко експериментални полета. По време на един от тях самолет A350-1000 ще лети зад A350-900 на разстояние 2,8 км. Изследванията ще се проведат с поддръжката на Международната организация за гражданска авиация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *