Анабиозата вече не е само фантастика

Американски учени за първи път вкараха човек в състояние на анабиоза, съобщава The New Scientist. Медицинското събитие е проведено в рамките на планиран експеримент. Според представител на медиците, участвали в проекта, процедурите се провеждат за първи път и са изглеждали на специалистите “направо нереални”.

Техниката за въвеждане на човек е състояние на анабиоза (официално Emergency preservation and resuscitation, или EPR) е приложена в университета в Мериленд върху пациенти, получили огнестрелни или прорезни рани – критични поради обилното кръвотечение и спиране на сърцето. В такива ситуации лекарите имат на разположение няколко минути за вземане на решение, а шансът за оцеляване на пациента е около 5%. 

Процедурата EPR подразбира бързо понижаване на температурата на тялото до 10-15 градуса по Целзий и замяна на кръвта със специален състав. Мозъчната активност почти спира. След това тялото се изпраща на операционната маса и лекарите имат нови два часа за работа над травмите. Впоследствие тялото отново се затопля и се правят опити за реанимация.

Медиците обещават, че ще предоставят пълен отчет за проведените експерименти до края на 2020 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *