Microsoft записа филма “Супермен” на парче стъкло

Microsoft демонстрира възможностите на проекта Project Silica, като записа за Warner Bros култовия филм от 1978 г “Супермен” на парче стъкло с размери 75 × 75 × 2 мм. На него впрочем могат да се съхраняват до 75,6 GB данни.

Концепцията Project Silica от Microsoft Research използва последните открития в областта на свръхбързата лазерна оптика и изкуствения интелект за съзхранване на данни в кварцово стъкло. С помощта на лазер данните се кодират в стъклото, като се създават слоеве триизмерни нанорешетки и деформации в различни дълбочини и под различен ъгъл. За декодиране се използват алгоритми за машинно обучение.

В твърдите дискове информацията може да се съхранява безопасно 3-5 години, магнитната лента се износва за 5-7 години, CD при правилно съхраняване може да издържи 1-2 десетилетия. Project Silica е насочен към създаване на носители за дългоременно съхраняване на данни. Фемтосекундни лазери с ултракъси импулси променят структурата на стъклото, затова данните могат да се съхраняват стотици години. При това, кварцовото стъкло издържа почти всякакви въздействия, включително високи температури, химикали и магнитни полета.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *