Южнокорейска компания започва производството на свръхпроводящи кабели

Южнокорейската компания LS Cable & System първа в света започва производство на свръхпроводящи кабели, съобщава местното издание Yonhap. Компанията е един от четирите най-големи в света разработчици на такива кабели.

Свръхпроводящите кабели работят с охлаждане до около 200 градуса по Келвин. Това са така наречените високотемпературни свръхпроводници. Кабелите се охлаждат до такава температура и могат да предават 5-10 пъти повече електрически ток в сравнение с традиционните медни кабели, тъй като съпротивлението в тях е почти нулево. Освен това, при използване на свръхпроводящи кабели могат да се използват по-ниски напрежения при пренос и да се премахнат трансформаторните подстанции. Така се спестяват значителни средства от разпределителна инфраструктура.

Нуждата от свръхпроводяща инфраструктура за пренос и разпределение на електроенергия възниква в началото на века, особено в големите градове. Ако се вярва на производителя, свръхпроводящите кабели са готови да отговорят на нарасналите изисквания към плътността на пренасяната енергия. За оценка на пазара и внедряване на подобни проекти LS Cable & System работи заедно с компанията  KEPCO (Korea Electric Power Corp). Заедно те ще изучават глобалния пазар и ще предлагат готови решения.

Към момента LS Cable & System предлага няколко типа свръхпроводящи кабели за мрежите с променлив и постоянен ток с напрежение 22, 80 и 154 кV и мощност 50, 120, 600 и 1000 MW.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *