Глобалното затопляне се отразява добре на реколтата

В повечето случаи глобалното затопляне се възприема като негативно явление, което ще влоши живота на нашата планета. Климатичните промени обаче имат и своите положителни страни.

В така наречения “царевичен пояс” на САЩ, един от най-големите селскостопански райони в света, през последните 100 години температурата през лятото само се е понижавала. Това анормално захлаждане, известно като “американска грешка в затоплянето”, вървеше ръка за ръка с увеличаването на количеството на валежите, в резултат на което реколтата от царевица се увеличаваше с 5-10% на година.

“Ако тази “американската грешка в затоплянето” не съществуваше, реколтата от царевица за среден окръг в централната част на САЩ би била с около 10% по-ниска. Увеличените добиви от своя страна носят приблизително 1,5 млрд долара допълнителна печалба годишно. Резултатите от нашето изследване показват, че централната част на САЩ като цяло е защитена от последствията от климатичните промени”, – пояснява Тревър Партридж, аспирант към катедрата Наука за Земята в Университета Дартмут.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *