Блокчейн технологиите навлизат при електромобилите

Идеята за използване на акумулаторните батерии на електромобилите за захранване на жилищните сгради не е нова. И изработваната от тях електроенергия може не само да се използва за лични нужди, но и да се продава.

Компаниите Honda Motor и General Motors също са привърженици на тази идея и даже предлагат да възнаграждават потребителите с криптовалута. Създаденият за целта консорциум Mobility Open Blockchain Initiative търси начини за използване на криптовалутите и блокчейн технологиите в сферата на транспорта. 

Към двете компании се присъединяват и Renault, BMW и Ford Motor, за да започнат в САЩ експеримент по използване на системите за разпознаване на автомобилните номера на базата на блокчейн. След като идентифицира автомобила по неговия номер, системата автоматично ще изтегли от сметката му средства за плащане на паркинг или преминаване по магистрала.

Нещо повече, снабдените с по-съвременна електроника електромобили ще могат с помощта на този “цифров идентификатор” да плащат в зарядните станции и даже в крайпътните заведения или сервизи. Собственикът на автомобила ще трябва само своевременно да следи в сметката му да има достатъчно средства. Остава да се намери начин системата да бъде защитена срещу измамниците, които използват фалшиви автомобилни номера.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *