“Невидими” соларни панели за електромобилите

Автомобилните производители не са особено склонни да поставят слънчеви панели върху покрива на автомобила, тъй като те в повечето случаи развалят външния вид на колата, макар никой да не спори за тяхната полза. Специалисти от института Фраунхофер са изобретили нов метод за производство на соларни покриви за електромобили и те могат да бъдат във всеки цветови оттенък, който си харесват производителите.

Процесът за оцветяване става с помощта на специално външно покритие, идеята за която е възникнала от пеперудите Морфо. Така соларните панели, които на практика са невидими, могат да станат по-привлекателни в очите на автомобилните производители. Слънчевите колектори са много тънки, разположени са като керимиди на покрив и са съединени помежду си със специално електропроводящо лепило. Конструкцията позволява изработване на с до 2% повече енергия в сравнение с традиционните соларни панели. 

Номинална мощност на новия продукт е около 210 вата на кв. метър. След серия тестове учените са изчислили, че подобен покрив ще осигурява 10 км допълнителен пробег на електромобила в слънчев летен ден. Изследователите предлагат с подобни слънчеви колектори да бъдат снабдени не само електромобилите, но и електрическите камиони. Така един подобен камион ще може да изработва годишно до 5000 – 7000 kWh електричество, което ще е достатъчно за допълнителни 5000 – 7000 км пробег.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *