Apple представи новите iPhone 11

Apple представи най-новите си смартфони, които заменят миналогодишната серия – наследник на iPhone Xr е iPhone 11, на Xs и Xs Max — съответно 11 Pro и 11 Pro Max.

Ще започнем с iPhone 11. Задният панел на апарата е от специално обработено стъкло, което вече е по-здраво и покрива издатината на камерата. Корпусът е защитен по стандарта IP68 – моделът може да бъде потопен под вода до 2 метра за 30 минути

iPhone 11 с 6,1-инчов екран Liquid Retina (1792 × 828, контраст 1400:1) се произвежда в шест цвята: виолетов, зелен, жълт, черен, бял и червен. Най-голямата външна промяна е квадратното място за двойната камера.

В основата на смартфона е използван процесор A13 Bionic, който е произведен по 7 nm технология и е с 20% по-бърз в сравнение с А12. А13 Bionic използва технологии за машинно обучение и е снабден с по-бърза система Neural Engine за анализ на снимки и видео в реално време. Новите ускорители за машинно обучение позволяват на централния процесор да изпълнява над 1 трилион операции в секунда.

За съжаление, Apple не е добавила в iPhone 11 телеобектив, а вместо него е допълнила основния модул (12 Мп, диафрагма ƒ/1,8, оптична стабилизация) със свръхширокоъгълен (12 Мп, 120°, диафрагма ƒ/2,4, EIS). Така или иначе, възможностите са сериозно подобрени – основният модул се фокусира три пъти по-бързо, появи се нощен режим, HDR от ново поколение, ефективна корекция за “червени очи”, нови портретни режими и т.н.

Технологията Smart HDR от ново поколение използва сложни алгоритми за машинно обучение, което позволява да се правят снимки с реалистично цветопредаване и добре разпределени светли и тъмни области, както на обекта, така и на фона. Технологията за обработка на изображенията Deep Fusion работи на базата на системата Neural Engine в процесора A13 Bionic – тя използва съвременни технологии за машинно обучение за обработка на всеки пиксел в снимката, за да се оптимизира текстурата, детайлизацията и новото на шума.

Двата модула поддържат запис на 4К видео при 60 кадъра в секунда в HEVC, при това е достъпно “безшевно” превключване между камерите без спиране на записа. Сега при 60 к/с може да се снима видео в разширен динамичен диапазон (преди при 30 к/с). При 4К е достъпна и “кинематографична стабилизация” за максимална плавност (преди в 1080р). А пък благодарение на функцията QuickTake, потребителите могат да започнат видео запис без да превключват от режим снимки, просто като задържат бутона.

Apple е обновила и фронталната камера TrueDepth, като е увеличила резолюцията до 12 Мп (ƒ/2,2). Сега камерата поддържа по-широк обзорен ъгъл, получила е същите функции Smart HDR от ново поколение и поддръжка на 4K/60p или забавено видео в 1080p при честота 120 к/с. Face ID работи с 30% по-бързо, на по-голямо разстояние и поддържа повече ракурси.

Функцията за пространствено аудио имитира обемно звучене, а технологията Dolby Atmos прави звука на  iPhone 11 мощен и изразителен. Поддържат се стандартите Gigabit LTE със скорост до 1,6 Gbit/s (5G няма) и Wi‑Fi 6, а функцията eSIM позволява да се използват две SIM‑карти. Времето за автономна работа е увеличено с един час – 17 часа гледане на видео срещу 16 часа при iPhone Xr.

Смартфоните iPhone 11 Pro и iPhone 11 Pro Max са обновени още повече – освен нов процесор, подсилено стъкло, влагозащита, нова предна камера и всички останали технологии на iPhone 11, те са снабдени с подобрени дисплеи Super Retina XDR. Последните както и преди се произвеждат по OLED технология , но поддържат HDR, могат да предложат яркост до 1200 кд/м², контраст до 2 000 000:1 и с 15% по-добра енергоефективност. Апаратите са получили защита по стандарта IP68 и могат да бъдат потопени под вода до 4 метра за 30 минути.

В резултат, независимо от по-високата изчислителна и графична производителност, и машинно обучение, двата нови смартфона работят по-дълго без зареждане. iPhone 11 Pro работи до 4 часа по-дълго от iPhone Xs, а iPhone 11 Pro Max – до 5 часа.

iPhone 11 Pro и 11 Pro Max са получили тройна камера (основен модул, свръхширокоъгълен и телефото). Превключването между трите камери е лесно, а функцията за аудиозум съпоставя източника на звука с това, което потребителят вижда в кадъра, като заглушава страничните шумове. В iOS 13 ще бъдат достъпни мощни инструменти за редактиране на видео. Кадърът ще може да се обръща и подрязва, да се променят експонацията и налагат филтри. Подобна обработка ще отнема броени секунди и резултатът ще се вижда веднага.

При телекамерата с резолюция 12 Мп е увеличена диафрагмата (ƒ/2), затова в кадъра попада повече светлина в сравнение с iPhone Xs и Xs Max. Основният и телеобективът са снабдени с оптична система за стабилизация. Обновеният интерфейс на камерата позволява по-ефективно да се взаимодейства със системата от три камери. Функцията QuickTake включва запис на видео директно от режим снимки със задържане на бутона.

Инструментите за редактиране на снимки в приложенията Камера и Снимки са по-мощни и удобни. Освен това, сега с тяхна помощ може да се редактира видео. В приложението Камера може да се настройва Портретното осветление, да се регулира положението и интензивността на източника на светлина за обекта в кадъра, а новият ефект “Светла тоналност – ч/б” позволява да се правят стилни черно-бели снимки в режим Портрет. 

Новите iPhone 11, iPhone 11 Pro и iPhone 11 Pro Max ще са достъпни на пазара от 18 септември. Ориентировъчните цени ще започват съответно от $699, $1000 и $1100.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *