Предлагат глобална транспортна система, използваща енергията на ветровете

Епохата на дирижаблите приключи през 1937 г, когато пътническият Хинденбург се запалва по време на приземяване. Тази катастрофа не е най-голямата, но се оказва последната капка – от опасния транспорт се отказват, независимо от неговата икономичност. Днес обаче може би е време отново да се върнем към цепелините – вече на ново ниво и с нови технологии. Много компании разработват свои системи за превози с използване на такива летателни апарати по-леки от въздуха.

Джулиан Хънт и неговите колеги са разработили концепция, която се опира на дирижабли с наистина огромни размери – те са с дължина 245 метра (10 пъти по-големи от Хинденбург). Теоретично това ще повиши товароподемността 30 пъти даже в сравнение с Хинденбург, който можеше да носи до 100 тона полезен товар.

Издигайки се на височина от 10 до 20 километра, подобни великани ще могат да се носят със силата на полярното струйно течение – тесен и мощен въздушен поток, който стабилно духа в горната тропосфера. В умерените ширини на Северното полушарие то е насочено от запад на изток и достига средна скорост 165 км/ч. Според разчетите на Хънт, яхвайки този поток грамадните дирижабли ще могат да направят пълна обиколка на Земята за 16 дни, пренасяйки хиляди тонове товари практически без да изразходват енергия. Аналогичен маршрут в Южното полушарие отнема 14 дни.

Благодарение на съвременните материали и технологии, огромните товарни дирижабли могат да станат много по-безопасни от Хинденбург. От друга страна, за да може да лети апаратът както и преди трябва да използва лек газ. Единственият засега икономичен вариант остава същия този водород, който както е известно е силно запалим. Използването на хелий е икономически неоправдано. И ако независимо от всички предпазни мерки и защити подобна авария се случи, страшно е даже да си представим как ще изглежда взрив на 1000-тонен цепелин с километрова дължина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *