Повечето хора предпочитат да бъдат заменени с роботи, а не от други хора

За много хора загубата на работата е истински удар. Но тежестта на психологичната травма, нанесена от фразата “уволнени сте” може да зависи от това, кой ще заеме освободилото се място – човек или машина. Такъв извод правят в свое изследване учени от Мюнхенския технически университет.

В едно от изследванията са взели участие 300 души. Те са помолени да си представят, че компанията, в която работят планира да уволни служител и да го замени с робот или друг човек. 62% от анкетираните са предпочели колегата да бъде заменен с друг човек. Но когато участниците в анкетата е трябвало да си представят, че уволненият са те самите, само 37% са предпочели на мястото им да дойде човек, а не робот.

В друго изследване са участвали 251 души. От тях е поискано да оценят степента на негативни емоции (тъга, гняв или разочароване) в гореописаните ситуации. Анкетираните признават, че предаването на работното място на робот предизвиква по-малко негативни емоции, отколкото загубата на работа в полза на друг служител. 

В трето изследване са взели участие 296 служители в промишлени предприятия и 361 мениджъри. Повечето от тях са заявили, че предпочитат да бъдат заменени с роботи, а не с други хора, тъй като в този случай се чувстват по-малко засегнати в професионален план.

И накрая, в четвърто изследване учените са анкетирали 275 души, които наскоро са загубили своята работа. Те са  помолени да оценят доколко свързват загубата на работа с навлизането на технологиите, както и как се е променило мнението им за собствените професионални качества в резултат на загубата на работа. Резултатите показват, че замяната с друг човек води до влошаване на професионалната самооценка, в сравнение със загубата на работа вследствие на автоматизация.

Специалистите са на мнение, че тези отговори са свързани с възприемането на роботите от хората. Ако човек бъде лишен от работно място и то бъде отдадено на друг човек, това нанася истински удар по самооценката на първия – той започва да се съмнява в собствената си компетентност. В същото време машините, които са лишени от личност, предизвикват по-малко емоционални реакции и социални сравнения.

Изследователите подчертават обаче, че независимо, че автоматизацията на процесите се оказва за предпочитане, загубата на работа така или иначе е психологичен удар и затова държавите още от сега трябва да започнат да разработват програми за поддръжка – не само материална, но и психологична – за хората, които в бъдеще ще бъдат лишени от работни места заради автоматизацията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *