Първият в света път от соларни елементи не оправда очакванията

През декември 2016 г в Нормандия тържествено беше открита километрова пътна отсечка Wattway, направена от соларни панели с обща площ 3000 кв.м. Пътят трябваше да генерира 150 000 кWh електроенергия годишно за близкия град Турувр. Тогава представители на министерството на околната среда нарекоха трасето “безпрецедентно”, съобщава Science Alert.

За проекта бяха похарчени $5,2 млн. При откриването беше обявено, че ако тестовият участък от пътя оправдае очакванията, до пет години още 1000 км пътища в страната ще произвеждат електричество по същия начин.

Но не минаха и три години и трасето буквално се разпадна. Скоро след въвеждането му в експлоатация по повърхността се появиха многобройни пукнатини, а през 2018 г една десета от пътя се оказа напълно разрушена поради физическо износване – панелите трябваше да бъдат изхвърлени и заменени с обикновен асфалт.

За изминалото време соларният път успя да произведе 229 MWh електроенергия, което е три пъти по-малко от прогнозираните 642 MWh. Като следствие, ако за три години експлоатация местните власти очакваха да продадат електричество за $22 000, трасето успя да донесе само $8000.

От компанията Colas, която е построила трасето, обясняват, че отначало пътят е бил покрит със силициев слой, съдържащ каучук, който би трябвало да издържа триенето и тежестта на автомобилните гуми. Оказва се обаче, че това не е така – след началото на експлоатацията панелите започнали да се клатят, пукат и накрая чупят. Освен това, инженерите не са отчели листата, които падат от дърветата и даващи своя принос в повреждането на панелите, както и  в намаляването на количеството на произвежданата енергия. В допълнение, по пътя са се движили тежки трактори и са падали мълнии.

“Изпитанията показаха, че подобни решения все още не са готови за комерсиална реализация”, – признава изпълнителният директор на Wattway Етиен Годен.

В същото време Colas не възнамерява да се отказва от технологията – компанията планира да се насочи към покриване на малки пътни участъци със соларни панели с площ от 3 до 9 кв.м, които могат да захранват камери за видеонаблюдение или осветление на автобусни спирки. Що се касае до самия Wattway, властите възнамеряват да скъсят слънчевия път до 400 метра, да заменят повредените панели с нови и трасето да се превърне в местна забележителност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *