Учени ускоряват работата на квантовите компютри 200 пъти

Всяка изчислителна машина се нуждае от логически вентили – устройства, които извършват логически операции. В тях постъпва информация във вид на битове или кубити. Броят на входните сигнали може да е от един до три. Тоест, в 2-битовите вентили постъпват два сигнала, които се обработват и излизат във вид на един информационен поток. Тези устройства са много важни за осигуряването на изчисления и скоростта на тяхната работа пряко влияе на бързодействието на компютъра.

За разлика от битовете кубитите кодират информацията не с два сигнала (единица или нула), а с три. Освен 0 или 1 те могат да заемат и двете състояния едновременно (суперпозиция). Това се постига благодарение на използването на значението на спина на електроните в качеството на кубити. Скоростта на логическите операции с кубити обаче е доста малка и се счита за “тясното” място в бързодействието на квантовите компютри.

Учени от Нов Южен Уелс (Австралия) са създали най-бързите в света 2-кубитни квантови вентили. За целта изследователите са използвали силициеви атоми, разположени на възможно най-близко разстояние. След това в реално време учените са следили за състоянието на спина на електроните в тези атоми.  В резултат те са постигнали скорост на една операция от 0,8 наносекунди. Това е около 200 пъти по-бързо от аналозите. Реализацията на подобна технология дълго време се считаше за невъзможна, тъй като изисква висока точност на измерванията и голямо количество различно оборудване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *