Нови Li-Fi лампи предават данни със скорост до 250 Mbit/s

Компанията Signify, преди известна като Philips Lighting и занимаващата се с разработката на интелигентните осветителни тела Hue, пуска нова серия Li-Fi лампи за предаване на данни – Truelifi. Те могат да предават данни към такива устройства, като лаптопи със скорост до 150 Mbit/s. Данните се обменят не с радиосигнали, а със светлинни лъчи. В портфолиото на компанията ще има както от новите светлинни източници, така и предавателни модули, които ще могат да се интегрират в съществуващо осветление.

Технологията може да се използва също така и за безжично свързване на две фиксирани точки със скорост на предаване на данните до 250 Mbit/s. 

Поначало Signify е насочена към професионалните пазари, такива като офисни сгради, болници и др, където може да бъде обхваната по-голяма аудитория.

Технологията Li-Fi съществува отдавна, но все още не е получила широко разпространение. Повечето устройства с достъп до интернет – ноутбуци, смартфони, изискват външен адаптер за приемане на данните от Li-Fi и даже в този случай сигналът може да бъде прекъснат, когато приемникът е закрит от светлинния източник.

Както съобщават от Signify, за да приеме Li-Fi сигнал към лаптопа трябва да бъде включен USB ключ за достъп.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *