Boeing 797 вероятно ще има само един пилот в кабината. Вторият ще помага от земята

На авиошоуто в Париж през следващия месец се очаква премиерата на новия средноразмерен лайнер Boeing 797. Главното нововъведение в него може да се окаже пилотската кабина само с една седалка и това заплашва да се окаже тенденция в авиацията още след 10-15 години.

По време на полет вторият пилот ще се намира на земята и ще следи за показанията на няколко самолета едновременно. Както твърдят западни медии, някои авиокомпании са силно заинтересовани от намаляването на членовете на екипажа – в този случай ще намалеят значително разходите за заплати. Преди няколко години low-cost авиокомпании пак повдигнаха идеята за един пилот в самолета, а при неспособност от негова страна в даден момент да управлява, самолетът да бъде приземен от стюардесите (след съответното обучение).

Разбира се, въвеждането на принципа “един пилот в самолета, втори на земята” няма да стане веднага, а не по-скоро от 10 години. Вицепрезидентът на Boeing за изследвания и технологии заяви, че вероятно концепцията ще бъде въведена отначало за товарните полети и ще мине време, докато пътниците се уверят в безопасността на полетите с един пилот.

Впрочем, не е изключено премиерата на Boeing 797 да бъде отложена. Американският концерн продължава да работи по отстраняването на проблемите с Boeing 737 MAX, които доведоха до две катастрофи. Ръководството на компанията може да сметне, че сега не е най-подходящото време за дебюта на нов лайнер.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *