В Тексас забраняват камерите по кръстовищата, засичащи преминаващите на червено

В скоро време Тексас ще стане 11-я американски щат, в който се забраняват камерите на светофарите, засичащи преминаващите на червено автомобили и автоматично налагащи глоби. Сенатът на щата вече утвърди законопроект, остава само да бъде подписан от губернатора Грег Абът, което впрочем беше и една от точките в неговата предизборна кампания.

Предназначението на камерите е да се намалят пътно-транспортните произшествия, свързани с преминаването на червен сигнал на светофара. Но според статистиката, в резултат са се увеличили катастрофите, предизвикани от рязкото спиране на кръстовищата. В Тексас глобата за преминаване на червен светофар е $75.

Камерите са добър източник на доходи, но това предсказуемо води до злоупотреби. Например, в калифорнийския Фримонт са измислили да намалят времето за светене на жълтия сигнал на светофара. По този прост начин администрацията е успяла да увеличи глобите с 445%. Когато за това стана известно, властите тихомълком удължиха времето на жълтия светофар. В Далас през 2018 г камерите са донесли на държавата 5,8 милиона долара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *