Методите на древните: И сам човек може да мести 25-тонни бетонни блокове

Как са строени гигантските структури от сорта на Стоунхендж или колосите на Великденския остров във времена, когато кранове и камиони не е имало? Учени от Масачузетския технологичен институт са уверени, че древните инженери са били майстори на баланса и лостовете. Те са направили експеримент, в който са изготвени гигантски бетонни конструкции с тегло по 25 тона. Идеята е в това, тези блокове да могат да се местят с голи ръце.

Компанията Matter Design заедно с CEMEX е проектирала серия монолитни бетонни конструкции с голям размер, които могат да се нареждат като кубчета в голяма и функционална структура. Независимо, че бетонните блокове тежат много тонове и имат здравина, за да преживеят стотици години, техните уникални форми позволяват да бъдат местени даже от сам човек.

Дизайнът на блоковете е по-особен. Те са направени от бетон с различна плътност, което позволява точно да се контролира къде завършва центърът на тежестта на обекта, като се добавя стабилност и баланс. И макар блокът да изглежда като някаква случайна форма, той има стратегически разположени скосявания, точки за завъртане и захващане, както и блокиращи елементи. Конструкциите са прекалено тежки за повдигане от човек, но те могат да се разклащат, завъртат, накланят, побутват и даже търкалят от едно място на друго с удивителна лекота и точност.

На същия принцип са придвижвани и изправяни 82-тонните статуи на Великденския остров – Тур Хейердал в миналото прави няколко експеримента, които потвърждават хипотезата. Но като се имат предвид достиженията на 3D печата, чрез който вече могат да се създават големи бетонни обекти, подходът на учените от MIT може да намери приложение при проектирането и строителството на постоянни и с дълъг живот конструкции в места, където трудно може да навлезе съвременна техника. Например, при наводнение местните жители могат бързо да изградят бетонни стени. А пък в бъдеще може би даже ще можем да си направим сами собствен дом от гигантски бетонен конструктор Lego.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *