Първият български CubeSat спътник „ЕндуроСат Едно“ вече е на борда на Международната космическа станция

Мисията ще предостави за първи път в България практическо образование по сателитни комуникации и ще бъде осъществена в сътрудничество с общността на радиолюбителите у нас

Първият български кюбсат (CubeSat) спътник „ЕндуроСат Едно“ вече е на борда на Международната космическа станция (МКС), от където след броени дни ще бъде изведен в космическото пространство. Сателитът е разработен от българската компания ЕндуроСат и Програма „Космически Предизвикателства“ и е създаден с образователна цел. Той излетя с товарния кораб Cygnus като част от мисията OA-9 към МКС на 21 май тази година. CubeSat е концепция за малки сателити, която се очаква да направи извеждането на спътници в орбита много по-достъпно, както и да улесни в бъдеще създаването на цели рояци от подобни апарати с образователна или изследователска цел.

Българският сателит е с размери 10 x 10 x 10 см., което прави много по-лесно и ценово достъпно неговото създаване и изстрелване, но благодарение на съвременните технологии, той е способен да извършва множество действия, да комуникира със Земята, да отговаря на тестови команди и да управлява самостоятелно всичките си системи в орбита.

Космическият апарат е изцяло създаден в България. Основната цел на мисията е да предостави практическо образование по сателитна комуникация за първи път в България. Кадетите в програма „Космически предизвикателства“ 2018 ще могат да комуникират със сателита в орбита и да свалят данни от него. Друга важна цел е популяризиране на радиолюбителската дейност в страната, като ще бъдат организирани практически занимания и образователни срещи, съвместно с Българската Федерация на Радиолюбителите (БФРЛ).

„Създадохме „ЕндуроСат Едно“, за да помогнем на по-голям брой млади българи да научат основите на сателитната комуникация чрез практически упражнения с реално функциониращ апарат в орбита. Същевременно бихме искали да им покажем, че с труд и познание човек може дори и в България да създаде спътник, който да бъде изпратен в космоса. Убедени сме, че страната ни има потенциала да се включи в изследването и усвояването на космическото пространство и желанието ни е да вдъхновим младите българи да се развиват в тази област, позволявайки им да участват в истинска космическа програма“ – споделя Райчо Райчев, основател на ЕндуроСат и „Космически предизвикателства“.

Цялото управление на сателита ще се извършва от Центъра за контрол на Мисиите на ЕндуроСат. Космическият апарат разполага с напълно автономна система за навигация и контрол в орбита. Неговият бордови компютър е с ниска консумация на електрическа енергия и е базиран на ARM Cortex M4 с тактова честота до 180 MHz. Има двойно подсигурени сензори: 3-осов акселерометър и компас. Сателитът ще излъчва два маяка (beacons): CW (A1A) маяк, включващ името на „ЕндуроСат Едно“ и телеметрични данни чрез морзова азбука. Той разполага още с три независими канала, които ще следят слънчевите панели по всяка ос, както и с EPS+ модул с четири интегрирани Li-Po батерии.

Антената на спътника е създадена за работа на радиолюбителски честоти. Радиолюбителите ще могат да засичат съобщенията на сателита и да получават телеметрични данни от него периодично. Подробна информация и инструкции за свързване със „ЕндуроСат Едно“ е достъпна на адрес: http://one.endurosat.com/bg/#!/signup. На сайта на компанията – създател на спътника ще се поддържа и класация на най-активните радиолюбители, качили най-много телеметрични данни, а името на потребителя ще бъде излъчено от сателита по време на мисията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *