Всичко за електрическите лампи за домашно осветление

В последно време електрическите лампи претърпяват сериозно развитие и на пазара се появиха разнообразни модели за осветление, базирани на различни технологии – обикновени лампи, енергоспестяващи, LED… Едни са много евтини, други – много скъпи. Но в какво се състои тяхната разлика? На този въпрос ще се опитаме да отговорим в тази статия.

Лампи с нажежаема жичка

Лампите с нажежаема жичка много години бяха най-масово използваните за осветление на дома. Те представляват стъклен балон с крушовидна форма (затова се наричат крушки :-), в който въздухът е изтеглен. В балона е поставена волфрамова жичка, която под въздействието на преминаващия през нея електрически ток се нагрява силно (2600 — 3000ºС) и свети. В тази лампи обаче само малка част от енергията се преобразува във видима светлина – голяма част се губи във вид на топлина и инфрачервено лъчение.

bulb3

Лампите с нажежаема жичка се предлагаха с мощност до 150 вата, но в последните години в Европейския съюз крушките с мощност над 60 W са забранени, тъй като харчат прекалено много енергия. Търговците разбира се намериха вратичка – на пазара можете да си купите 75 или 100 вата крушка, но на опаковката и задължително пише, че “не е предназначена за осветление на жилищни помещения”.

Плюсове:

 • Много ниска цена
 • Привична жълта светлина
 • Липса на видимо трептене

Минуси:

 • Малък живот – около 1000 часа
 • Излъчване на топлина
 • Висока консумация на енергия

Халогенни лампи

Халогенните лампи представляват лампи с нажежаема жичка, но стъкленият балон е напълнен с инертен газ. По този начин жичката се нагрява до доста по-висока температура и съответно свети по-силно. Халогенните лампи са по-икономични от обикновените. Освен това, с нанасянето на бром по вътрешната част на балона се избягва потъмняването на стъклото с времето.

halogen

Плюсове

 • До 30% икономия на електроенергия
 • Стабилна светлина при висока яркост
 • Липса на ултравиолетово излъчване

Минуси

 • Силно излъчване на топлина
 • Чувствителност към промените в напрежението
 • Срок на работа: 2000 – 3000 часа

Енергоспестяващи (компактни луминисцентни) лампи

В тези лампи поток от заредени частици преминава през стъкления балон, запълнен с живачни пари, в резултат на което се образува ултравиолетово лъчение. Вътрешната повърхност на лампата е покрита с луминофор, който свети под въздействието на УВ лъчите.

FB1 FB2-e1420372904194

Плюсове:

 • До 80% икономия на електроенергия
 • Незначително отделяне на топлина
 • Широк цветови спектър на светлината
 • Срок на работа: 6000 – 15 000 часа

Минуси

 • Необходимост от утилизация. Лампите съдържат живак и фосфор и се класифицират като опасни за околната среда
 • Инфрачервено и ултравиолетово лъчение
 • Необходимост от време за достигане на максимална яркост (около минута). На пазара обаче се предлагат и “бързо загряващи” луминесцентни лампи – те са маркирани с логото “Quick Start”
 • Сравнително висока цена
 • Чувствителност към промените на електрическото напрежение
 • Нестабилна работа при ниски температури (под 0 градуса)

Светодиодни лампи

В светодиодните лампи се използват полупроводникови кристали, които под въздействието на електрическо напрежение светят.

led-bulb2

Съществуват два основни типа светодиоди – индикаторни и за осветление. Първите са с нисък интензитет на светлината, евтини са се използват само за индикация в различни електронни устройства. Светодиодите от осветителен тип са известни още като такива за повърхностен монтаж (SMD), светодиоди с висока яркост (HB) и светодиоди с голяма мощност (HP).

led-bulbs

Всички светодиоди от осветителен тип имат еднаква базова конструкция. Тя включва полупроводников чип (кристал), подложка, на която е поставен кристалът, контактни изводи, радиатор, леща и корпус. Светодиодите от индикаторен тип са маломощни, затова цялата генерирана топлина се разсейва в самите тях. При мощните светодиоди за осветление доброто топлоотвеждане е много важно за нормалната им работа.

Плюсове:

 • Срок на работа: 25 000 часа
 • До 80% икономия на електроенергия
 • Мигновена поява на ярка светлина – няма период на разгряване
 • Липса на ИЧ или УВ лъчение
 • Качеството и яркостта на светлинния поток не се променят с времето

Минуси

 • Все още относително висока цена на тези лампи

Цокли

Според типа на конструкцията, лампите имат различни цокли. За да се ориентирате в тях ще ви помогне маркировката.

Първата буква посочва типа на цокъла. В устройствата за домашно осветление се използват основно:

Е – цокъл с резба (Едисон)

G – цокъл с изводи

Числото в обозначението на цокъла указва диаметъра на резбата или разстоянието между изводите.

Малките букви в края посочват количеството контактни пластини, изводи или гъвкави връзки (само за някои типове):

s – един контакт

d – два контакта

Понякога към първата буква се прибавя още една уточняваща буква U, обозначаваща, че това е енергоспестяваща лампа. Светодиодните лампи за домашно осветление имат стандартни резби, които стават за повечето фасунги.

Е10 – това е най-малкият резбови цокъл. Обикновено се използва за крушки за джобни фенерчета и лампички за гирлянди.

Е14 – Така наречените крушки-миньонки. Използват се за нощни лампи, настенно осветление и други такива. За такъв цокъл се предлагат и светодиодни лампи с най-разнообразна форма.

Е27 – осветителните крушки с такъв резбови цокъл са най-разпространени и влизат в стандартните фасунги. Светодиодните лампи с подобен цокъл най-приличат на обикновените крушки с нажежаема жичка и могат да се поставят в станадртните фасунги.

Цокли с изводи

GU10 – има удебеления в краищата на изводите и се поставя със завъртане. Тези лампи обикновено се използват за поставяне на тавана.

GU 5,3 – най-често се среща при халогенните лампи за акцентирано осветление. С такъв цокъл се предлагат и светодиодни лампи.

Параметри на лампите

Преди всичко една лампа се характеризира със своята консумирана мощност (във ватове). При лампите с нажежаема жичка мощността може да е до 100 W. При светодиодните лампи за домашно осветление мощността лежи между 1 – 20 W. Тук е важно да отбележим, че консумираната мощност характеризира само изразходваната електроенергия, а не силата на светлината на лампата.

Светлинен поток. Измерва се в лумени (lm) и най-точно характеризира лампата от гледна точка на способността й да освети помещението. Когато купувате енергоспестяваща (луминисцентна) или светодиодна лампа, винаги се съобразявайте с този параметър. Колкото той е по-висок (лумените са повече), толкова крушката ще свети по-силно. Ясно е, че при покупка крушка повечето хора по навик все още гледат ватовете, но с масовото навлизане (поевтиняване) на луминисцентните и LED лампи, тези навици  ще трябва да се променят – на пазара излизат светлинни източници, които имат ниска консумация на енергия, но дават силна светлина.

Цветовата температура е параметър, определящ оттенъка на цвета на лампата.

Топло-белият цвят съответства на цветова температура  2700 — 3500°К (2700 има забележимо жълт оттенък и осигурява уютно осветление, 3500 — клони към по-бял и рязък цвят).

Цветовата температура  4000 — 5000° съответства на неутрално-бял цвят, осигуряващ силно и комфортно осветление.

6500° и повече е студена бяла светлина и по-рядко се използва за осветление в жилищни помещения.

И още един важен параметър – коефициент на цветопредаване, който обозначава правилното възприемане на цветовете на предметите, осветени от лампата. Той е посочен на опаковката на крушката и за светодиодните лампи, предназначени за вътрешно осветление трябва да е 80 Ra.

Разбира се, немаловажен фактор е срокът на работа на дадена лампа. Той също се посочва на опаковката, но при известните производители този срок е по-реален, а при неизвестните може изобщо да не съответства на обявения. Но пък крушките от “noname” производителите са значително по-евтини. Впрочем този проблем – евтина крушка с малък живот или скъпа с голям срок на работа стои пред всеки потребител и всеки си го решава сам според възможностите си и личните си разбирания.

Лампи и здраве

Съвременните компании правят множество изследвания, за да разберат как осветлението влияе на човешкото здраве и самочувствие. В хода на тези изследвания се създават нови решения и производителите, членове на European Lighting Association се налага да спазват най-строги законодателни изисквания.

Светодиодните осветителни източници са толкова безопасни, колкото и всяко друго осветление, било то халогенна лампа или такава с нажежаема жичка. Съгласно международните стандарти, светлинните източници се рaзделят на четири рискови групи. Слънчевата светлина попада във втора или трета група (с най-високи показатели за риск за зрението). В същото време домашните светодиодни лампи, както и другите изкуствени източници на светлина (лампи с нажежаема жичка, халогенни и компактни луминесцентни) имат нисък рисков показател  – 0 или 1.

Най-вредна за нашето зрение е синята светлина. По тази причина, хората, които са чувствителни към тази част от светлинния спектър, трябва да използват светодиодни или луминесцентни лампи с ниска цветова температура, както и осветителни тела с абажури.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *